Les veritats sobre Terrassa

Tres estudiants de l’ESO entrevisten a l’alcalde de Terrassa

Martina Hervias, l’Alex Vall i l’Eva Cañas

Tres estudiant de l’ESO, la Martina Hervias, l’Alex Vall i l’Eva Cañas, hem anat a fer-li un total de dotze preguntes sobre la nostra ciutat, Terrassa, al nostre alcalde, en Jordi Ballart. Ens ha contestat tots els nostres dubtes amb amabilitat i paciència. 

Nosaltres ens hem ocupat de fer aquesta entrevista per traslladar als nostres lectors les respostes sobre tot el que el nostre alcalde creu sobre Terrassa.

Algun membre de la teva família va estar en desacord en un principi amb la teva decisió de fer-te alcalde?

En desacord en veritat no, sí que els meus pares em donaven consells, ja que en el primer moment estaven molt espantats, però en cap moment puc considerar que estiguessin en desacord. Em donaven molts consells positius i els meus familiars i la meva parella em van donar molt suport. 

Quina és la seva opinió sobre el tancament i desgast dels comerços de proximitat?

És un tema que ens preocupa, perquè les ciutats tenen sentit amb el comerç de proximitat, les botigues són els punts on trobar a gent, donen seguretat i són de fiar. També durant la Covid la gent es va adonar que hi havia tendes molt a prop de les seves cases i van començar a comprar en comerços de proximitat. A més hi ha el problema que els successors del comerç familiar no volen heretar el comerç dels seus pares perquè tenen estudis o altres plans de futur. 

Hi ha una tenda que va haver de tancar que portava més de 60 anys, ja que els seus fills no volien continuar el comerç. 

Ara també hi està present la competència electrònica com Amazon, Shein, AliExpress… Que fa que amb un clic tinguis el que vulguis quan vulguis. 

Es vol solucionar facilitant les compres en comerços de proximitat reduint els costos dels aparcaments.

Si volguessis canviar una sola cosa Terrassa, quina seria?

Una cosa que no m’agrada gens de Terrassa són els discursos d’odi que n’hi ha. Terrassa ha sigut una ciutat sempre molt respectuosa, de convivència, és una ciutat que està formada per persones molt diverses, vingudes de tots els punts del món. Als anys 60-70 va venir gent de diferents pobles d’Espanya, ara tenim la immigració del nord d’Àfrica i d’Amèrica Llatina, això està portant que n’hi hagi ciutadans i polítics que utilitzen aquestes qüestions per guanyar vots, per generar discursos d’odi, dividir la societat… Veiem que està creixent més del normal.

Què opines de l’educació a Terrassa?

Sincerament, crec que a Terrassa tenim la sort de tenir un sistema educatiu fort o una xarxa tant les escoles públiques com les escoles concertades, on realment tenen projectes educatius de molta qualitat que són referents. L’altre dia vaig tenir l’oportunitat d’anar a l’escola Creixen Terrassa i realment és una escola que crec que s’ha adaptat molt bé amb al seu mètode i el seu sistema educatiu. La realitat de la societat és important, des de la base de l’educació, i així, una mirada molt clara cap al mercat laboral. A l’escola Creixen ja hi ha un projecte molt interessant, el qual és la cooperativa de cinquè, que realment és aquest enllaç entre el món de l’educació i el món professional, realment prepara i desperta als nens i nenes aquest esperit emprenedor perquè pugueu tenir oportunitats al llarg de la seva vida.

Tu creus personalment que es podria millorar el sistema educatiu?

Sí que es podria, ja no només pel que fa als recursos, Terrassa estem també reivindicant sobretot a la Generalitat (que és qui té la competència d’educació), que millorin els recursos per què els professionals de l’educació puguin fer la feina de la millor manera possible. Ara a Terrassa tenim diferents barris on tenim construccions educatives pendents de fa molts anys, també tenim escoles que no tenen gimnàs o escoles molt antigues. Tenim un repte molt important, que és la climatització dels centres educatius  de la ciutat. Amb el canvi climàtic veiem que les altes temperatures ja no són en el mes de juliol o agost, sinó que avancen al mes de maig  i això fa que moltes escoles que no tenen cap mena de climatització estiguin patint molt, per tant, també en aquest sentit estem demanant a la Generalitat que hi hagi un pacte de país per tal de posar-nos d’acord entre ajuntaments i Generalitat per veure com hem d’afrontar això. Ens preocupa el tema de l’agressió a les escoles, és veritat que hem baixat molt, ja que fa 7 anys Terrassa sortia en el rànquing com la ciutat que tenia més agressió escolar, per sort ara no, gràcies a la feina de les escoles i també gràcies al fet que n’hi ha hagut recursos. 

Quin és el lloc o qualsevol espai de Terrassa que menys t’agrada? Per què? 

En general, més que un lloc específic que no li tingui tanta estima, el que no m’agrada gens és anar pel carrer i trobar-me pintades i escombraires fora de lloc. Tampoc li tinc estima a les persones que no tiren la brossa als contenidors o directament veure contenidors tombats a terra, tampoc veure mobles tirats d’aquella manera, i per no faltar els residus de gossos que alguns amos no les tiren a la brossa. Aquestes són les imatges que no m’agraden de la ciutat

Quin creus que és el principal punt fort de Terrassa? I la seva principal mancança? 

El principal és que és una ciutat amb molta història, que té un patrimoni modernista, important en l’àmbit internacional i a més està molt bé situada gràficament, molt a prop de Barcelona on hi ha de tot, de Catalunya central, els Pirineus. Això fa que sigui una ciutat amb moltes empreses, això també fa que sigui la segona ciutat universitària de Catalunya. I com a mancança és tot el que comentava abans, les pintades, contenidors bolcats

Com li agradaria que fos Terrassa del futur?

M’agradaria que hi hagués més nivell de vida, més oportunitats i sobretot que com sempre fos una ciutat de convivència, de respecte, d’igualtat. Una ciutat on no hi hagués discursos homòfobs ni racistes, ni discursos d’odi com veiem que estem acostumats últimament a aquest tipus de comunicacions. 

Considera que és necessària l’autovia B-40 amb l’impacte mediambiental que suposa?

La veritat és que no estic a favor de la B-40. El que volem ara mateix és la rotonda entre Terrassa i Sabadell. Tenim una gran autopista que vam fer, on s’acaba en una rotonda a prop d’una ciutat, una via ràpida. El que volem és que aquests cent cinquanta mil vehicles que poden arribar cada dia a la ciutat puguin sortir d’alguna manera per una entrada d’alta capacitat i que acabi fent una rotonda, per tant, nosaltres no estem d’acord amb la B-40 perquè té un impacte ambiental molt gran. Sí que demanem que es connecti per la part nord de la ciutat, des de la rotonda de Bon Aire fins ronda Oest de Sabadell, però òbviament que això tindria un impacte ambiental massa elevat.

Està pensat crear més residències públiques per a la tercera edat a la nostra ciutat?

Terrassa en aquest moment tenim una residència pública, que respon a la Generalitat i tenim una segona residència que la vam demanar amb persistència fins que ens la van donar, a la zona de Sant Pere Nord. Vam tenir la bona notícia que la Generalitat va decidir que iniciava el procés i ara tenim l’esperança que en pocs mesos puguin començar les obres i així poder tenir una segona residència i centre de dia. En aquest cas seria una residència amb noranta places i una part de centre de dia amb vint places. Això ja està començant i òbviament és una necessitat que tenim a Terrassa, un cop que tinguem la segona ja anirem per la tercera. Encara això, ara veiem que les persones grans cada cop demanen menys aquest recurs, hi ha un munt de pisos tutelats que també està funcionant molt bé. Per això més que per les residències aniríem per aquest tipus de pisos tutelats.

Segueix la idea de construir el Palau d’esports?

Sí, tot i que nosaltres inicialment tenim la idea que el Palau d’esports també fos un palau de Congressos, ja que aquest també és necessari per a Terrassa, això vol dir un auditori de més de cinc mil butaques per poder fer grans esdeveniments. A Terrassa no ho tenim això, aquí podríem fer des d’uns premis Gaudí o fer també l’acte de graduació de la UPC, poder fer grans fires. Després de fer diferents consultes, parlar amb entitats esportives i també amb empresaris, vam veure la necessitat que fossin dues coses diferents, per tant, ara estem treballant en un palau de Congressos i a part en el Palau d’esports. No seran fàcils, ja que són projectes que tenen costos molt elevats.

Quin és el problema més gran que ha hagut d’afrontar en la teva carrera com a alcalde?

Jo he estat d’alcalde en dues etapes i pot ser el problema més greu va ser quan vaig renunciar a l’alcaldia. Jo estava amb un partit polític i feia temps que no estava d’acord amb moltes de les idees que tenien, em deien que havia de fer una sèrie de directius que anaven en contra de la meva persona i al final vaig entrar en una contradicció, ja que estava en un partit que no em representava. Va ser difícil, però al final vaig intentar ser coherent amb els meus valors i amb el que pensava, per això vaig optar en fer un pas enrere i vaig deixar l’alcaldia. També en la segona etapa d’alcalde va ser la malaltia del meu fill, van ser sis mesos molt durs on vaig tenir molt clar que en aquell moment l’alcaldia quedava en un segon terme.

A part de totes les preguntes fetes, l’alcalde ens ha explicat un fet molt interessant, el qual desmenteix un rumor que s’ha expandit amb molta rapidesa a Terrassa. 

El mes d’abril d’aquest any, 2024, es va implantar la fira en el Parc Vallés. Com cada any, això està pensat perquè totes les famílies puguin gaudir fer activitats tots junts. Encara això, al començament de la fira es va expandir el rumor d’un tiroteig. En conseqüència, molts ciutadans i ciutadanes no han pogut gaudir aquests dies d’aquestes instal·lacions per por. 

En l’entrevista, en Jordi Ballart ens ha assegurat que això ha sigut fals, no va haver-hi cap espectador d’això, a més, els policies que hi havia asseguren que no va succeir res. Al final tot va ser un rumor que es va divulgar per internet, una notícia falsa que ha fet que moltes famílies i amics no poguessin gaudir d’aquesta meravellosa activitat.

En conclusió, cal tenir molt de compte amb les notícies i rumors que circulen per internet, cal assegurar-nos i seguir els patrons indicats per poder identificar les notícies falses.