És l’home bo per naturalesa?

/
19 views

Segons la teoria del filòsof Jean-Jacques Rousseau, l’home és i sempre ha estat bo des del seu naixement. Però, realment és així?

Rousseau, un dels filòsofs més importants del segle de les llums, deia que l’home “està orientat per naturalesa cap al bé, ja que l’home neix bo i lliure”. Aquesta teoria la fomenta dient que la tradició i la societat l’educa de forma errònia i l’acaba corrompent. Per tant, la societat (i les convencions socials) ens fan ser dolents i actuar de forma malvada.

Per altra banda trobem la teoria de Thomas Hobbes, filòsof anterior a Rousseau, que considerava que l’home és dolent i salvatge per naturalesa i que la societat l’educa i el força a oprimir el seu instint.

Per tant, podríem dir que ambdues teories es contradiuen totalment, i que no hi ha un terme mitjà. Però en la nostra opinió, pensem que l’home neix lliure i segons les condicions en les quals creix desenvolupa la seva personalitat i els seus valors.

Ens basem en la idea que l’ésser humà no pot néixer bo o dolent, ja que això implicaria tenir uns valors inculcats des del primer moment en què “trepitges” la Terra, i personalment nosaltres pensem que la vida és com el llibre d’un autor que escriu, a poc a poc, cada esdeveniment amb els quals es forma un personatge.

Tot això només és la nostra opinió, però això no indica que sigui verídica, ja que a la filosofia mai hi ha una resposta correcta. Per tant, us deixem pensar… què creieu vosaltres?

Biel Sierra Velasco, Antonella Plasencia Chacón, Lucía Jurado Castillo y Anna Beltran Ruesjas

close

El més recent