El permafrost, per què és tan perillós?

24 views

Què és el permafrost?

És una capa de subsòl de la escorça terrestre congelada, que es troba a les regions més fredes o àrtiques. A més, és una capa que retè gasos d’efecte hivernacle que estan produint el canvi climàtic.

On el podem trobar?

El podem trobar a les regions més fredes, com hem dit prèviament, però més concretament a Sibèria, Canadà, Alaska i a la meseta del Tíbet. Ocupa entre el 20% i el 24% de la superficie de la Terra, una superficie menor que la dels deserts.

Des de quan s’està fonent el permafrost?

La temperatura del permafrost ha estat augmentant des del 1980, però cada any que passa la temperatura segueix augmentant més i més i a velocitats més ràpides. De fet, s’han registrat temperatures que s’esperaven al 2050 i en el pitjor dels casos.

Per què és tan perillòs que el permafrost es fongui?

El procés de la seva fosa implica l’alliberament de moltes tones de metà i diòxid de carboni a l’atmosfera. Amb el gran augment de les temperatures, aquests sòls, que han estat milers d’anys en congelació, s’han començat a descongelar a un ritme imparable. D’acord amb els científics, la pujada d’1 ºC de temperatura a nivell global suposa la pèrdua d’una superfície de permafrost; i un increment de 2 ºC suposaria la pèrdua d’un 40% de la superfície que ocupa el permafrost. Amb el seu descongelament, el permafrost ha perdut la seva estructura i això és molt greu, ja que si el sòl dóna suport a tot el que es troba a sobre i a la vida, la seva pèrdua suposa la de tot el que hi ha a sobre seu. Això afecta tant a construccions elaborades per l’home com als propis boscos i el seu ecosistema.

A mesura que l’augment de la temperatura de l’aire a l’Àrtic genera que el permafrost es descongeli i que el material orgànic es descompongui, aquest allibera el seu carboni a l’atmosfera en forma de gasos d’efecte hivernacle. Però el pitjor de tot, és que el permafrost està considerat el gran cementiri de virus i bacterias. A mesura que és va descongelant, porta a la llum alguns animals extints com mamuts o lleons de les cavernes i també a virus que portaven milions d’anys “dormint”. I avui dia, un virus d’aquest, ja comença a fer-se notar per la zona del nord i causant varies persones mortes, entre elles adults i nens, o també alguns animals, com per exemple, els més afectats: els rens, que ja han mort varis milers d’aquests.

El permafrost és una amenaça per tota la terra existent i ja comença a fer-se notar. Si no posem remei d’immediat, ja serà massa tard i qui sap si ja ho és.

close

El més recent